Met de N-VA aan het roer zal ook de volgende vijf jaar koers worden gehouden richting een meer welvarend en trotser Vlaanderen. Hieronder vindt u enkele belangrijke N-VA-accenten uit het regeerakkoord.

Investeren in onze welvaart, mét de rekeningen op orde

Begroting in evenwicht in 2027

De Vlaamse Regering behoudt het traject richting een begrotingsevenwicht tegen 2027. Zo beschermen we de welvaart van toekomstige generaties en zorgen we ervoor dat we ook in de toekomst kunnen blijven investeren.

Uitgavennorm

Vlaanderen werkte als eerste overheid een uitgavennorm uit die als leidraad dient voor het opstellen van gezonde en verantwoordelijke begrotingen. Die uitgavennorm blijft het kompas voor toekomstige begrotingsbesprekingen. 

Investeringen in welzijn en onderwijs

De Vlaamse Regering investeert recordbedragen in zowel welzijn als onderwijs. Zorgen voor een warme Vlaamse samenleving die zorg draagt voor haar mensen en als emancipatiemotor dient via excellent onderwijs blijft een topprioriteit voor de Vlaamse Regering. 

Investeringen in infrastructuur en innovatie

We zetten fors de zeilen bij wat betreft investeringen in onze Vlaamse infrastructuur, het onderhoud van onze wegen en onderzoek en ontwikkeling. Vlaanderen was al bij de Europese koplopers wat betreft investeringen in O&O met 3,52 procent van het bbp aan investeringen in 2022. Maar we blijven ambitieus en verhogen de doelstelling verder richting vijf procent van het bbp. Zo blijft Vlaanderen een echte pioniersrol spelen als toonaangevende kennisregio. 

Rechten én plichten

Centraal register sociale voordelen

We verzamelen alle sociale voordelen die individuen krijgen in een centraal register. Zo krijgen we een beter overzicht van het totaalpakket aan voordelen dat iemand ontvangt en kunnen eventuele excessen sneller worden opgespoord en aangepakt. 

Verbod verhuur aan illegalen

We passen het Vlaams woninghuurdecreet aan zodat bij het afsluiten van een nieuw huurcontract de vermelding van een verblijfsdocument verplicht wordt. Zo creëren we extra aanbod op de huurmarkt voor wie wél legaal in ons land verblijft en realiseren we een belangrijk sluitstuk voor het fors strengere migratiebeleid dat we op federaal niveau willen gaan voeren.

Voorrang voor werkenden in de kinderopvang

Naast forse investeringen in de kinderopvang wordt ook de voorrang voor werkende ouders bevestigd. Zo werkt de kinderopvang emanciperend voor mensen met kinderen die aan de slag zijn. 

Rechtvaardig sociaal woonbeleid

We maken het buitenlands eigendommenonderzoek voor inwoners van sociale woningen verplicht over heel Vlaanderen. Ook andere controles, zoals op vermogen, zullen strenger verlopen. Wie consequent weigert om een job te aanvaarden zal een hogere sociale huurprijs betalen. De lat voor de kennis van het Nederlands bij sociale huurders leggen we ook hoger. Zo wordt wie het spel eerlijk speelt en inspanningen levert om te integreren en bij te dragen beloond, en wie dat niet doet bestraft. Voor wat hoort wat.

Sancties voor wie gemeenschapswerk weigert

Aan wie langer dan één jaar werkloos is, zal nuttig gemeenschapswerk worden aangeboden. Zo doet men werkervaring op die de afstand tot de arbeidsmarkt verkleint, met het oog op een echte job, en draagt men in de tussentijd een steentje bij aan de maatschappij. Wie zo’n job weigert, wordt na een jaar gesanctioneerd.

Rechtvaardige fiscaliteit

We verlagen de registratierechten 

De registratierechten op de aankoop van de eerste eigen woning verlagen we van drie procent naar twee procent. Zo geven we vooral jonge kopers na de verlagingen in de vorige legislatuur opnieuw een extra duwtje in de rug bij de aankoop van hun eerste woning. 

We verlagen de erfbelasting

Op ons ledencongres in 2023 bleek dat de erfbelasting voor veel N-VA’ers een doorn in het oog bleef. Deze Vlaamse Regering zal de erfbelastingen dan ook gevoelig verlagen. Zowel voor kinderen en langstlevenden als voor broers, zussen en andere personen. We leggen in eerste instantie de focus op kleine en middelgrote erfenissen. 

Buitenlandse wagens laten we bijdragen 

Als transitregio tussen Frankrijk, Duitsland en Nederland krijgt Vlaanderen dagelijks heel wat buitenlands verkeer te verwerken. Tot nu toe waren het vooral de Vlamingen die voor al die extra kosten moesten opdraaien, terwijl wij wel tol betalen als we bijvoorbeeld door Frankrijk rijden. Deze Vlaamse Regering zal er via een digitaal systeem voor zorgen dat ook buitenlandse voertuigen voortaan meebetalen voor het onderhoud van onze wegen.  

Ambitieus, realistisch en haalbaar klimaatbeleid

Ambitieus en realistisch

De Vlaamse Regering blijft bereid om haar steentje bij te dragen in de strijd tegen de klimaatverandering. Vlaanderen heeft wel haar eigen context als kleine, dichtbevolkte en sterk geïndustrialiseerde regio, met een beperkte oppervlakte aan open ruimte. De Vlaamse Regering zal ervoor zorgen dat die context meer meespeelt bij het bepalen van de klimaatambities. 

2035 als nieuwe horizon voor emissievrij rijden

We verleggen de horizon voor de overschakeling naar een emissievrij nieuw wagenpark van 2029 naar 2035, conform wat Europees mogelijk is. Zo voorzien we meer tijd voor de sector om zijn aanbod aantrekkelijker te maken voor alle lagen van de bevolking.

Versoepeling van de renovatieplicht

Wie een huis koopt, zal enkel nog binnen de zes jaar moeten renoveren naar energielabel D. Verdere renovaties zullen wel nog worden aangemoedigd, maar niet langer verplicht. Zo zorgen we ervoor dat wonen voor iedereen betaalbaar blijft. 

Excellent Vlaams onderwijs

Nederlands, Nederlands, Nederlands

De Vlaamse Regering stelt het Nederlands meer dan ooit centraal. Elke leraar wordt een leraar Nederlands en kan binnen elk vak het taalgebruik van de leerlingen evalueren. Verder maken we de taaltest voor kleuters in de derde kleuterklas verplicht. Ook wie op oudere leeftijd instroomt in ons onderwijs zal worden onderworpen aan een taaltest. Wie de lat niet haalt, zal bijgeschoold moeten worden. 

Ook binnen de lerarenopleiding zal Nederlands een verplicht onderdeel worden van het curriculum in het eerste jaar. Overkoepelend stellen we heel duidelijk dat binnen ons onderwijs slechts één voertaal geldt: het Nederlands. 

Ouderlijke verantwoordelijkheid 

Als ouders weigeren hun verantwoordelijkheid op te nemen, zal de schoolbonus rechtstreeks naar de school gaan om de belangen van het kind te beschermen. Hetzelfde principe geldt voor ouders die weigeren om het Nederlands te leren. Op die manier stellen we heel duidelijk dat gunstmaatregelen vanwege de overheid niet zonder voorwaarden zijn en inspanningen vergen van wie ze ontvangt. 

De Vlaamse identiteit beschermen

Neutraliteit van de overheid blijft gehandhaafd

We behouden het principe van een neutrale Vlaamse overheid. Contacten met de overheid moeten door de bevolking als neutraal worden ervaren. En ook in het Gemeenschapsonderwijs blijft het principe van neutraliteit voor en in de klas gehandhaafd.

Fier op Vlaanderen en ons erfgoed

We blijven het verhaal van Vlaanderen vertellen. Ook de VRT blijft de Vlaamse identiteit in al haar facetten uitdragen en heeft daarvoor aandacht in haar aanbod. Het bloeiende Vlaamse cultuur- en erfgoedlandschap blijven we verder ondersteunen. 

Belevingscentrum Vlaamse geschiedenis en cultuur

Het belevingscentrum rond de Vlaamse geschiedenis en cultuur krijgt definitief vorm. Zo brengen we de Vlaamse cultuur tot bij het grote publiek. Het virtuele Museum van Vlaanderen FAAM zal Vlamingen via cultureel, onroerend en immaterieel erfgoed betrekken bij de geschiedenis en cultuur van onze regio. 

Lees hier de Septemberverklaring