De site rond de Ryelandtzaal en Het Huis van Hamme worden gerestaureerd. Na de restauratie worden beide monumenten als woonsite gebruikt. Voor beide dossiers zorgde de Participatie Maatschappij Vlaanderen (PMV) dat de investeerder dankzij een krediet het financieringsplaatje van zowel de aankoop van de gronden en de gebouwen als de latere bouwwerken rond kreeg. Voor deze herbestemmingsprojecten is telkens een premie voorzien voor de restauratie van het erfgoed.
1,5 miljoen euro voor de restauratie van De Ryelandtzaal
Het leegstaande klooster van de zusters Theresianen, waar de Ryelandtzaal deel van uitmaakt, wordt gerestaureerd en herbestemd tot een woonsite. Uiteraard blijft de Ryelandtzaal als concertzaal behouden. Sinds de 19de eeuw werd het gebouw gebruikt als militair hospitaal. De gebouwen stond al decennia lang leeg. Dankzij een investering wordt er opnieuw leven geblazen in de historische site. De erfgoedelementen die bewaard zijn zoals de pandgangen, de binnentuinen, en het gebouw tot en met de tweede verdieping worden gerestaureerd. De site wordt uitgebreid met een nieuwbouwgedeelte.
De bouw van het klooster voor de zusters Theresianen werd in 1668 gestart. Aan het begin van de 19de eeuw verlaten de zusters de site en worden het klooster en de kerk herbestemd als militair hospitaal ‘Majoor Weylerkazerne’ voor het garnizoen.
Het voormalige klooster is sinds 2004 beschermd als monument. Ook de kerk en de sacristie zijn beschermd als monument. De kerk werd sinds 1820 gebruikt voor de Anglicaanse eredienst en doet sinds de restauratie van 1985 dienst als concertzaal.
624.000 euro voor de restauratie van Huis van Hamme
Huis van Hamme in Brugge wordt gerestaureerd en herbestemd tot een woning voor meerdere gezinnen. Om de bewoonbare oppervlakte te vergroten wordt achteraan het perceel een nieuwbouw gerealiseerd. De tuin wordt opnieuw aangelegd en er komt een halfondergrondse parking.
Het Huis van Hamme aan het Sint-Maartensplein in Brugge is een stadspaleis dat werd gebouwd tussen 1778 en 1781 in opdracht van de toenmalige eigenaar François Van Hamme. Het gebouw is beeldbepalend voor het hele plein, met haar 32 meter brede gevel. Binnen in het gebouw bevinden zich authentieke salons, waarvan één muziekkamer met Mechels leder bekleed. Vanuit de binnentuin van het complex hebben de toekomstige bewoners een mooi zicht op de Walburgakerk. Vanaf 1985 werd het monument door de basisschool van het Lyceum Hemelsdaele gebruikt. De school verhuisde naar een andere campus.
In 1974 werd dit imposante herenhuis beschermd als monument.