“Met haar eigen ‘big five’ is Nationaal Park Bosland niet alleen de thuisbasis van prachtige diersoorten, voor kinderen is het ook één groots avonturenbos. Bosland omhelst een unieke natuurkern van meer dan 6.500 ha en zorgt voor overdadig genot van verrassende natuur, elke dag weer een beetje anders in het hartje van Noord-Limburg. Het is ook de thuisbasis van ‘Fietsen door de Bomen’”, klinkt het bij bevoegd minister Zuhal Demir.

Steun

De erkenning heeft geen gevolgen voor vergunningverlening in de buurt aangezien er geen bijkomende Speciale Beschermingszones worden aangeduid, noch bestemmingswijzigingen worden doorgevoerd. De erkende parken kunnen weliswaar hun masterplannen realiseren. Ze krijgen daarvoor de nodige steun. Voor Landschapsparken is dat 489.000 euro per jaar, voor Nationale Parken is dat 608.000 euro per jaar. Daarnaast is er een stevig investeringsbudget beschikbaar voor alle parken de komende jaren. Denk aan investeringen zoals ‘House of Nature’.

‘Witteren’

“Bosland kent top-steentijdsites waar archeologen hun hart ophalen, maar ook het zeer recente militaire erfgoed neemt een belangrijke plaats in, met onder andere de grootste Duitse militaire begraafplaats buiten Duitsland. Bosland heeft met de vloeiweiden nog zo een topper in huis, weiden waar tot vandaag de dag het land bevloeid, ‘gewitterd’, wordt met voedselrijk rivierwater. Dat witteren in Lommel werd verleden jaar als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid erkend. Erfgoed troef in Bosland! En dankzij de erkenning als Nationaal Park kan het gebied nog meer floreren”, reageert ook Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele.