Overheid digitaal herdenken
De brochure #SlimVlaanderen biedt een antwoord op verontrustende speculaties over jobverlies en verminderde sociale contacten in een digitale wereld. “De digitalisering heeft enorme voordelen”, zegt Matthias Diependaele.
Trackingspecialist Ovinto uit Nevele vormde het ideale scenario voor de voorstelling van een brochure over technologie en digitalisering. Ovinto volgt treinwagons van over heel de wereld. “Sensoren verbinden het goederenvervoer met het internet of things. Ovinto is een mooi groeibedrijf dat toont waar wij in Vlaanderen sterk in zijn”, legt Matthias Diependaele uit.
Niet alleen de bedrijfswereld, ook de overheid moet digitaal herdacht worden door de omslag te maken naar automatische rechtentoekenning. “Kinderbijslagfondsen, vakbonden en mutualiteiten fungeren vandaag te vaak als administratief doorgeefluik. Via automatische rechtentoekenning en digitale uitbetaling kan dat veel eenvoudiger en goedkoper voor de burger”, meent Diependaele.
Smart Cities
Europarlementslid en Gents lijsttrekker Anneleen Van Bossuyt ziet een rol voor digitalisering in de Smart Cities. “Tachtig procent van de technologie achter bedrijven als TomTom en Waze is uitgevonden in Gent. We moeten dat meer gebruiken door parkeerplaatsen met sensoren uit te rusten en te kiezen voor slimme verkeersgeleiding”, zegt Van Bossuyt.
Volgens Anneleen Van Bossuyt is digitalisering niet alleen iets voor steden, maar kunnen ook kleinere gemeenten op de kar van #SlimVlaanderen springen. “Denk maar aan Bonheiden, dat kinderen op de fiets krijgt door hun kilometers te registreren en dat te koppelen aan een beloningssysteem. Het project won de Smart Cities Award van Agoria en zal zeker navolging krijgen in de rest van Vlaanderen”, besluit Van Bossuyt.
Lees hier de brochure. Op Twitter verzamelen wij het nieuws over dit onderwerp. Bekijk het hier.