Vlaams Parlementslid en arbeidsmarktexpert Axel Ronse leidde beide sprekers in. Hij zette de stille kampioenen van de Vlaamse economie in de verf: “We zijn koploper in de productie van diepvriesgroenten, bijna de helft van het textiel in de wereld wordt gemaakt met Vlaamse machines en de ganse wereld kijkt naar ons wanneer het gaat over het internet der dingen. Wie Vlaanderen een toekomst wil geven, moet zijn verleden begrijpen. Dat begint met een helder inzicht in zowel wie onze welvaart heeft gecreëerd als in de omstandigheden waarin dat gebeurde. Het is een mirakel dat Vlaanderen zo'n mooi bedrijfsleven heeft opgebouwd ondanks tweehonderd jaar Belgisch beleid, dat zich onder meer richtte op het eindeloos in stand houden van de eens zo florerende Waalse steenkoolindustrie. Daar draait deze eerste studievoormiddag om. ”
Verder durven hervormen
Professor economische geschiedenis Erik Buyst (KUL) schetste het bredere historische perspectief. Zijn boek ‘Het gestolde land’ begint eind 19de eeuw, toen Wallonië nog het Silicon Valley van de wereld was en arm Vlaanderen de tegenslagen moest verwerken. Aan de hand van de regionale statistieken toonde Buyst de opmars van Vlaanderen sinds de jaren zestig en de gestage neergang van Wallonië. De grootste frustratie die uit zijn boek spreekt, is het onvermogen van de Belgische beleidsvoerders om met verandering om te gaan. Ingrijpen gebeurt altijd veel te laat, met scheve compromissen die onze democratie, onze maatschappij en onze economie niet dienen.
“Nu mogen we ons niet in slaap laten wiegen”, sprak Buyst. “Economisch beleid maakt wel degelijk een verschil en nu moeten we verder durven hervormen. Alleen zo kunnen we voor perspectief zorgen voor onze jeugd en beter gewapend zijn tegen onvermijdelijke nieuwe crisissen.”