Vragen over huren en verhuren
Mag ik mijn huurovereenkomst tekenen? Mag ik nog verhuizen? Kunnen we nog onderhouds- en herstellingswerken uitvoeren? Hoe verloopt de vrijgave van de huurwaarborg? Kan ik nog een sociale huurwoning krijgen?
Het zijn maar enkele van de vragen die de afgelopen dagen bij de Vlaamse overheid zijn binnengekomen. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele heeft beslist om de meestgestelde vragen over sociale en private huurwoningen te bundelen. “Sommige Vlamingen zien door de bomen het bos niet meer. Met deze FAQ over private en sociale huur wil ik nu voornamelijk duidelijkheid scheppen”, laat minister Diependaele weten.
Verhuizen: mag dat?
Verhuizen is onder de beperkende coronamaatregelen enkel mogelijk als deze dringend zijn. Deze maatregelen rechtvaardigen in bepaalde gevallen dat de huurder op het einde van de huurovereenkomst langer in de huurwoning blijft. Minister Diependaele “Indien de huurder niet op het voorziene tijdstip kan verhuizen, laat hij dat zo snel mogelijk weten aan zijn verhuurder en geeft hij de redenen aan waarom hij niet kan verhuizen. De huurder en verhuurder proberen op basis daarvan tot een akkoord te komen. Het zijn uitzonderlijke tijden, daarom roep ik op tot begrip voor elkaars situatie.”
Sociale huurwoningen
De sociale huurprijzen worden berekend op het inkomen van de huurders. Door deze coronapandemie vallen sommige huurders onder het stelsel van technische werkloosheid. Minister Matthias Diependaele heeft beslist dat de Sociale Huisvestingsmaatschappijen de huurprijs van de betrokken gezinnen tijdelijk kunnen verminderen. “Gebruikelijk komt er na drie maanden van 20 procent minder inkomsten een correctie. Vandaag versoepelen we deze maatregel. Als de sociale huurder kan bewijzen dat zijn inkomsten door de coronapandemie gedaald zijn, krijgt hij meteen een tijdelijke correctie”, vertelt minister Diependaele.
Oproep tot begrip voor elkaar
Minister Diependaele lanceert ook hier nogmaals een oproep naar de private huurmarkt. “Ik roep de huurders en de verhuurders om met elkaar in overleg te gaan en begrip te hebben voor elkaar. Iedere situatie – zowel van de huurder al de verhuurder – is anders. Als overheid werken we algemene regelgeving uit en kunnen we dus niet voor elk individueel geval een op maat gemaakte oplossing bieden. Daarom: ga in overleg, sla de handen in elkaar. Ook na corona zullen huurder en verhuurder door dezelfde deur moeten.”
Ingrijpen op het inkomstenprobleem
Matthias Diependaele lichtte enkele vragen uit de FAQ toe in De Inspecteur op Radio 2. Het inkomstenprobleem oplossen is voor Diependaele prioritair: “We moeten ervoor zorgen dat de inkomsten van de mensen op peil blijven. Het is geen goed idee als we daarnaast op allerlei facturen ingrijpen. Het inkomen staat altijd in het begin van een hele hoop handelingen, zoals inkopen en huur.”
De FAQ over huren en verhuren vindt u hier.
Herbeluister Matthias Diependaele in De Inspecteur op Radio 2 hier.