De Septemberverklaring kwam moeilijk tot stand, maar Matthias Diependaele staat pal achter de maatregelen die de Vlaamse Regering heeft genomen. “We doen heel wat financiële inspanningen voor de mensen die dat het meest nodig hebben. Dit is nu al de derde crisis in deze legislatuur. Met de beperkte middelen die we hebben maken we de keuze om die mensen overeind te houden die dreigen om te vallen.”
Boven of onder knie amputeren
De begrotingsminister weerlegt dan ook de kritiek dat Vlaanderen veel meer zou kunnen doen, bijvoorbeeld door het extra geld dat door de inflatie naar de regio vloeit, de zogenaamde inflatiebonus. “Sommige mensen doen dat af als een voordeel. Dat is alsof je een patiënt zegt dat je zijn been gaat amputeren onder de knie in plaats van erboven. We zitten nu al zwaar in het rood in Vlaanderen. Ik ben en blijf ervan overtuigd dat een gezonde begroting op lange termijn de beste ondersteuning biedt.”
Vlaamse kinderen behoeden
Hij verwijst daarbij naar landen als Duitsland, Nederland en de Scandinavische landen, die de coronacrisis veel beter het hoofd konden bieden omdat ze een gezonde financiële huishouding hadden. “Als je dan ziet dat Wallonië het kindergeld wél indexeert maar met catastrofale financieringsproblemen zit, dan weet je dat het de Waalse kinderen zijn die dat ooit gaan moeten oplossen. Zoiets wil ik onze Vlaamse kinderen niet aandoen.”
Niet de laatste crisis
“Dit is niet de laatste crisis, daar moeten we ons geen begoochelingen over maken. Als we die volgende crisissen willen aanpakken, dan heb je één ding nodig: een stevige, gezonde begroting”, besluit Matthias Diependaele.