Gezinnen met drie, vier, vijf of meer gezinsleden moeten gemiddeld langer wachten op een sociale woning wegens het beperkt aanbod aan grote woningen. Om die onderbezetting aan te pakken, verstrengt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele de wetgeving voor sociaal huurders die te groot wonen. Een koppel telde tot nu toe voor twee personen, met ieder recht op een eigen slaapkamer. “We tellen koppels nu als één persoon, waardoor er al onderbezetting is vanaf drie in plaats van vier slaapkamers. Het aandeel onderbezette woningen stijgt zo van 13.923 naar 20.484 sociale huurwoningen, een stijging van 47 procent”, legt Matthias uit.
52 euro extra huur per overtollige kamer
Sociale huurders die in een te grote woning wonen, en al twee keer weigerden om te verhuizen naar een kleinere woning, moeten maandelijks een onderbezettingsvergoeding betalen van 32 euro per kamer op overschot. Dat wordt opgetrokken naar 57 euro. “Zo stimuleren we hen extra om naar een kleinere woning te verhuizen. Het is niet de bedoeling om huurders meer te laten betalen, wel om hen aan te moedigen om met begeleiding te verhuizen naar een kleinere sociale woning. “Ik wil vooral die gezinnen helpen die al lang wachten op een grotere woning. Dat is rechtvaardig en proportioneel”, aldus de minister.
Contract niet meer verlengen
De straal waarbinnen die aangepaste woning kan liggen wordt bovendien verruimd van 5 naar 15 km. Wanneer een sociale huurder met een ‘eeuwig’ huurcontract een eerste keer het aanbod van een kleinere woning binnen die straal weigert, dan zal hij meteen elke maand die onderbezettingsvergoeding moeten betalen. Bij wie een tijdelijk huurcontract heeft en meerdere keren een passend alternatief weigert, zal het contract na afloop van de 9 jaar niet meer verlengd worden en moet de huurder verhuizen.
Juiste woningen bij juiste gezinnen
De nieuwe regeling gaat in op 1 oktober 2023. Diependaele hoopt dat de verstrenging ervoor zorgt dat meer huurders de stap naar een kleinere woning zullen zetten. “We moeten onze grote sociale woningen beter benutten. Deze maatregelen zorgen voor een doorschuifeffect. Waardoor de juiste woningen bij de juiste gezinnen terechtkomen”, aldus Matthias Diependaele.