
Slim investeren in veiligheid
Centraal in het plan staat de oprichting van een Vlaams Defensiefonds, dat tot 1 miljard euro strategisch kapitaal bundelt voor bedrijven met defensietechnologie. Daarbovenop komt er een specifieke projectoproep voor onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten in de defensiesector. Vlaanderen maakt daarvoor 10 miljoen euro vrij. Ook komt er een impuls aan de defensie-industrie via een programma waarvan het budget tegen 2029 zal groeien tot 50 miljoen euro.
Met de afschaffing van de omzendbrief-Muyters verdwijnt tegelijk een rem op het Vlaamse defensieonderzoek. Ook het Wapenhandeldecreet wordt gemoderniseerd, zodat Vlaamse bedrijven sneller en eenvoudiger kunnen exporteren, met respect voor veiligheid en internationale afspraken.
“Overal in Europa worden noodzakelijke defensie-uitgaven gedaan. Als we nu slim investeren en onze hoogtechnologische troeven uitspelen, kunnen we van de nood een deugd maken voor onze Vlaamse economie”, aldus Diependaele.
Jong en oud aan boord
Vlaanderen zet in op belevingsdagen, workshops en opleidingsinitiatieven die burgers fysiek, mentaal en digitaal voorbereiden op een rol in veiligheid en hulpverlening. Ook lokale besturen worden ondersteund om hun bevolking sterker te maken in het omgaan met noodsituaties, onder meer door vrijwilligerskorpsen.
De samenwerking met de Koninklijke Militaire School en hogescholen wordt verdiept. In het onderwijs wordt het aanbod ‘Defensie en Veiligheid’ in de derde graad uitgebreid, en ook via VDAB, het hoger onderwijs en praktijkgericht onderzoek ontstaan nieuwe instroomtrajecten.
"Heel wat scholieren kiezen voor een opleiding rond defensie of veiligheid. Daarmee engageren ze zich om Vlaanderen en onze vrijheid te beschermen. Dat verdient alle lof. De richting ‘Defensie en Veiligheid’ is momenteel zo populair dat alle scholen volzet zijn. Daarom gaan we ervoor zorgen dat bijkomende scholen die richting kunnen aanbieden. We gaan daarvoor het gesprek aan met federaal, dat de instructeurs moet leveren. Want we willen zoveel mogelijk jongeren de kans geven om te kiezen voor een richting die onze samenleving veilig houdt." stelt Vlaams minister van Onderwijs en Werk Zuhal Demir.
Snelheid waar het telt
In een crisissituatie telt elke dag. Vlaanderen maakt daarom komaf met vertragende procedures. Strategische infrastructuurprojecten zullen sneller kunnen starten via versoepelingen in het vergunningenbeleid.
De exportvergunningen worden hervormd, met snellere doorlooptijden en minder administratieve rompslomp. Bedrijven krijgen actieve begeleiding bij hun eerste stappen in exportcontrole. Ook onze infrastructuur wordt klaar gemaakt voor militaire mobiliteit.
“Bij de (her)aanleg van wegen, bruggen, tunnels, waterwegen en andere infrastructuur kijken we specifiek naar de mogelijke noodzaak om militaire transporten te faciliteren en waar nodig onze havens, militaire domeinen en vliegbasissen beter te ontsluiten. In dat opzicht is ook de heropening van de IJzeren Rijn een cruciaal dossier waar Vlaanderen zijn schouders onder zet”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Annick De Ridder.
Technologie en kennis als wapens
Met het nieuwe Impulsprogramma versterkt Vlaanderen zijn technologische troeven, van luchtvaart en ruimtevaart tot maritieme technologie en cybersecurity. Kennisinstellingen worden niet aan de zijlijn gehouden. Praktijkgericht onderzoek aan hogescholen en strategische samenwerkingen krijgen ondersteuning en ondersteund en er worden doctoraatsplaatsen gecreëerd in samenwerking met defensiebedrijven.
“Vlaanderen wil op termijn een kennismotor binnen de Europese defensie-industrie worden. Een synergie tussen onze kennisinstellingen en onze defensiesector moet zorgen voor innovatie inzake defensie”, zegt Matthias Diependaele.
Klaar voor digitale aanvallen
Ook cyberveiligheid heeft een prominente plaats in het plan. Op 1 mei gaat het Vlaams Centrum voor Digitale Veiligheid van start, het eerste aanspreekpunt voor cyberveiligheid bij Vlaamse en lokale overheden. Het centrum grijpt in bij digitale aanvallen en helpt overheden hun beveiliging op orde te krijgen. Vlaanderen kiest voor directe bescherming van essentiële diensten zoals scholen en zorginstellingen.
“De recente cyberaanvallen op overheidswebsites door Russische hackers onderstrepen de dringende noodzaak om onze digitale infrastructuur te versterken,” zegt minister-president Matthias Diependaele. “Met de oprichting van het Vlaams Centrum voor Digitale Veiligheid zetten we een cruciale stap om overheden weerbaarder te maken tegen dergelijke bedreigingen.”