"We merken dat het aanbod aan betaalbare studentenkoten sterker onder druk staat. Daardoor is het bijvoorbeeld voor minder gegoede studenten moeilijker om aan een betaalbaar kot te geraken", aldus Matthias. "Daarom gaan we de basiskoten die we gaan bouwen, inkapselen in de sociale studentenhuisvesting. De studenten zullen ook kunnen huren aan tarieven die door de hoger onderwijsinstellingen worden vastgelegd, en die dus lager liggen dan de reguliere huurprijzen."

Geen luxekoten

Belangrijk bij de projecten is dat het steeds om 'basiskoten' gaat, en dus niet om 'luxekoten'. Een basiskot bestaat volgens de gehanteerde definitie uit een privékamer met lavabo. De keuken en sanitaire voorzieningen als douche en wc zijn gemeenschappelijk.

Tweede fase

Daarnaast voorziet minister Diependaele in een tweede fase nog eens 100 miljoen euro aan leningen voor de sociale woonmaatschappijen aan een negatieve rentevoet (de bestaande FS3-leningen). Tot slot is er ook 26,5 miljoen euro bestemd voor grondaankopen om koten op te bouwen.

3.330 extra koten

“Tijdens de Septemberverklaring heb ik vooropgesteld dat we 3.330 extra studentenkoten zouden voorzien. Met de initiatieven die we nu nemen, zitten we alvast op het goede spoor”, zegt Matthias. "Alle tekorten op de kotenmarkt daarmee oplossen, zal niet lukken, maar dat is ook niet de bedoeling. Als overheid moet je niet alle hiaten in de markt oplossen. Wat we wel doen, is inzetten op een specifiek segment in de markt, namelijk dat van betaalbare basiskoten, waar op dit moment het meest nood aan is. Dat zorgt er ook voor dat je de druk in de rest van de kotenmarkt verlicht."

@de_nva 🫢 Daar kan Vooruit niets op tegen hebben, toch? • 👨‍🎓 Vlaams minster van Wonen Matthias Diependaele zorgt voor 1.750 betaalbare koten, zodat ook studenten die het minder breed hebben op kot kunnen gaan. • • #vlaanderentiktok #tiktokvlaanderen #vlaamsetiktok #voorjou #vj #foryou #nva #studeren #opkot #leuven #antwerpen #brussel #gent #studenten ♬ origineel geluid de_nva
Onderwerpen