Meer dan ooit staat het Vlaams industrieel weefsel onder druk van hevige internationale concurrentie in een sterk veranderende wereld. Vlaanderen behoort tot de wereldtop in innovatie en heeft wereldvermaarde industriële clusters. “Toch is het duidelijk dat we alles op alles moeten zetten om die sterke internationale positie te handhaven en verder uit te bouwen. Daarom wil ik werk maken van een nieuwe agenda voor een geïntegreerd industriebeleid in Vlaanderen. Dit kan alleen slagen op basis van een partnerschap tussen de overheid en de bedrijven”, benadrukt Vlaams minister-president Diependaele.

Prioriteiten voor de industrie

Daarnaast stelden de Vlaamse Regering en de sectorfederaties samen een aantal belangrijke prioriteiten voor de industrie vast. Ze richten zich op het behoud van competitiviteit door het beheersen van energiekosten, administratieve vereenvoudiging, vergunningenbeleid, rechtszekerheid en het handhaven van een gelijk Europees speelveld. Innovatie werd benadrukt als hefboom voor de transitie en competitiviteit. Ook de klimaattransitie staat hoog op de agenda, met nadruk op het beschikbaar stellen van de juiste financieringsinstrumenten voor klimaattechnologieën. Ten slotte moet de brug tussen onderwijs en de arbeidsmarkt versterkt worden, met bijzondere aandacht voor de opwaardering van TSO en BSO en de activering van jongeren en inactieven.

Belang van het Vlaams Industrieforum

De vier industriefederaties reageerden positief op de bijeenkomst van het Vlaams Industrieforum. De eerste bijeenkomst van het Vlaamse Industrieforum onder de regering-Diependaele herbevestigde het belang van het Vlaams Industrieforum als dé plaats om af te stemmen over de toekomst van het Vlaams en Europees industriebeleid.