De komende dagen zullen alle beroepsactieve huurders die op dit moment een sociale woning bewonen een brief ontvangen om hen te wijzen op de verplichting om zich in te schrijven bij de VDAB. Diependaele: “Die verplichting geldt voor alle niet-werkende huurders met arbeidspotentieel en op beroepsactieve leeftijd (tot 64 jaar), en is van toepassing voor zowel de hoofdhuurder als de inwonende en beroepsactieve echtgenoot/e. We blijven met Vlaanderen verder werk maken van de 80 procent werkzaamheidsgraad, en het activeren van meer sociale huurders moet daar meer een rol in spelen.”
100.000 brieven
In totaal worden er meer dan 100.000 brieven verstuurd. Ook de sociale huurders die momenteel werk hebben, zullen dezelfde brief krijgen. Zo worden alle sociale huurders maximaal geïnformeerd, dat is relevant voor wanneer hun situatie wijzigt (bv. mocht iemand werkloos worden). De verplichting om in te schrijven bij de VDAB geldt zowel voor sociale huurders die op dit moment een sociale woning bewonen, als voor nieuwe sociale huurders die een nieuwe woning krijgen toegewezen. De inschrijving bij de VDAB zal ook gecontroleerd worden, zegt Diependaele: “De huurders die nog niet ingeschreven zijn bij de VDAB, krijgen drie maanden om zich in regel te stellen. Onze woonmaatschappijen zullen dit vanaf 1 april 2023 dan ook controleren via hun webapplicatie.”
Als de betrokken huurders nog niet ingeschreven zijn volgt er een herinnering en een administratieve boete. Bij herhaaldelijk weigeren kan dit oplopen tot een boete van 5.000 euro.
Optrekken taalkennisvereiste
Daarnaast wordt dus ook de taalkennisvereiste verstrengd. Een goede Nederlandse taalkennis zorgt immers voor alleen maar voordelen voor de sociale huurder. Voor nieuwe huurders die een sociale woning krijgen toegewezen, wordt de taalkennisvereiste opgetrokken naar niveau A2. Voor huidige sociale huurders blijft de taalkennisvereiste op niveau A1. “Sociaal wonen maakt deel uit van een samenlevingsmodel waarbij huurders met mekaar en anderen moeten kunnen communiceren. Een goede kennis van het Nederlands zorgt voor een vlottere integratie in de maatschappij, meer kansen op werk, en bovendien een betere betrokkenheid en veiligheid in de wijk waar de sociale huurder woont.”
Vanaf de toewijzing van de sociale woning krijgen de huurders twee jaar de tijd om dit niveau Nederlands te behalen. Dat is vergelijkbaar met de duur van een standaardtraject Nederlands als tweede taal. Na twee jaar volgt er ook een controle door de woonmaatschappij.
Betalend
Ten slotte verdwijnt ook de sneltest om de kennis van het Nederlands te testen. Enkel een certificaat van een bevoegde instantie is nog geldig. De Vlaamse overheid komt ook niet langer tussen in de kosten voor een cursus Nederlands. Net zoals voor alle andere doelgroepen wordt de cursus en de taaltest immers betalend.