De covoorzitter van Groen verwijt de Vlaamse Regering te veel een boekhoudersmentaliteit.
Matthias: “Er wordt niet genoeg gekeken naar de begroting van de mensen’, zegt hij. ‘Het is merkwaardig dat sommige politici niet doorhebben dat onze begroting gaat over de centen van de mensen. Sommige politici zien die begroting als een onuitputtelijke uier waaraan naar hartenlust gemolken kan worden. Niets is minder waar natuurlijk. Mensen verwachten van ons dat we verstandig omgaan met hun centen. En dat is net wat deze Vlaamse Regering doet.”
Volgens de oppositie zou dat geld beter naar de mensen en bedrijven gaan.
Matthias: “Er gaat ook geld naar de mensen en de bedrijven, maar niet onbezonnen. En zeker geen geld dat we eigenlijk niet hebben en dat we later moeten terugvorderen van de mensen, zoals de federale regering dat doet. We nemen energiesteunmaatregelen aan de hand van drie belangrijke leidraden. Ten eerste richten we onze hulp op diegenen die daar de meeste nood aan hebben. Ten tweede werken we doordacht: maatregelen moeten ervoor zorgen dat we minder energie nodig hebben, eerder dan dat we de factuur kunnen betalen. En ten derde houden we steeds een oog op de begroting. We schuiven geen lasten door naar onze kinderen. Uw centen zijn dus in goede handen bij ons.”
Het was vast niet gemakkelijk tijdens de onderhandelingen om te weerstaan aan de druk van andere partijen om de geldbuidel helemaal open te trekken?
Matthias: “Op dat vlak was ik liever minister van Begroting geweest in Nederland. Daar is een zuinige minister van Begroting een held. Hier ben ik vooral een ambetanterik. Maar goed, misschien ligt me dat wel. (lacht) Natuurlijk begreep iedereen rond de tafel wel de urgentie. Er waren steunmaatregelen nodig. Maar nooit onbezonnen. Met geld strooien, dat kan iedereen.”
Bart De Wever zegt: als het crisis is, kan je investeren, maar dan in eenmalige infrastructuur of maatregelen. Doen we dat? Zijn er voorbeelden?
Matthias: “Met het Relanceplan Vlaamse Veerkracht investeren we 4,3 miljard euro in onze economie: een stevige, korte en gerichte impuls om ons na corona uit de crisis te trekken en de samenleving opnieuw te lanceren. Op een budget van 50 à 60 miljard euro is dat een stevige inspanning. Het gaat om 180 relanceprojecten, waarvan er 55 deels of volledig gefinancierd worden door Europa. Verduurzaming en digitalisering van onze economie en infrastructuur zijn daarbij heel belangrijke speerpunten. Op die vlakken wil niet alleen Vlaanderen maar ook Europa een grote sprong voorwaarts maken.”
Nog zo’n populair argument bij politieke tegenstanders: door de hoge inflatie stroomt het geld binnen en kunnen we veel meer uitgeven.
Matthias: “Wat die mensen vaak vergeten, is dat door de hoge inflatie ook onze uitgaven stijgen. Vooral door de stijgende loonkosten van bijvoorbeeld onderwijs- en welzijnspersoneel. Als ik hoor dat sommige politici spreken van ‘bonussen’ en ‘overschotten’, komt mijn haar recht. We zitten nog altijd in het rood. We bouwen dus nog steeds schulden op. De N-VA vindt dat politici de moed moeten opbrengen om te vermijden dat we die schulden zomaar doorschuiven naar de volgende generaties. Vandaar: we moeten zo snel mogelijk naar een evenwicht. Na twee hevige crisissen mogen we er best trots op zijn dat dat al lukt in 2027. Maar nu moet de focus liggen op het onder controle krijgen van de energiecrisis.”