Ondanks het feit dat de maatregel pas vorige donderdag werd aangekondigd, treedt ze al in voege vanaf 1 oktober. Het Vlaams Parlement keurde dit via een noodprocedure goed. Dat wil zeggen dat vanaf nu verhuurders hun huurprijzen niet of slechts gedeeltelijk mogen indexeren als hun woning onvoldoende energiezuinig is. Voor de EPC-labels E en F geldt een volledige bevriezing van de indexering, voor EPC-label D gaat het om maximum 50 procent. Ook voor woningen zonder EPC-label mag geen indexverhoging worden doorgerekend.
Misbruik vermijden
“Huurders worden in deze crisis twee keer geraakt: door de stijgende huurprijzen via de indexatie en door de stijgende energiefactuur, zeker in slecht geïsoleerde huizen. Daarom deze maatregel, die we ook versneld invoeren om te vermijden dat men nog snel de index zou doorrekenen. Verhuurders kunnen later die indexering niet alsnog invoeren”, aldus Matthias Diependaele.
In totaal gaat het om zo’n 100.000 huurwoningen met een EPC-label E en F en een 75.000-tal woningen met een D-label. Daarnaast hebben ongeveer 100.000 woningen nog geen EPC-label, wat nochtans verplicht is sinds 2009.
“Dat wil zeggen dat zowat 275.000 huurders van deze maatregel zullen genieten. Maar belangrijk is ook dat we verhuurders ertoe aanzetten om hun woningen versneld energiezuinig te maken”, zegt de minister.
Contacteer de huurdersbond
“Huurders die niet op de hoogte zijn van de EPC-waarde van hun woning, raad ik aan om contact op te nemen met de huurdersbond, of andere instanties in het middenveld, zoals het OCMW of het CAW. Bij conflicten kan ook de vrederechter worden ingeschakeld”, legt Matthias uit.